Skip to main content

A Lovász Pincészet Magyarország második legnagyobb borvidékén, a Mátrai borvidéken, Gyöngyössolymos településen működő családi borászat. 

Felmenőink mindig is foglalkoztak szőlőműveléssel és borkészítéssel, de boraikat nem kereskedelmi célra, hanem kis mennyiségben, a minőséget szem előtt tartva, elsősorban saját felhasználásra készítették. A kézműves jelleget megtartottuk – hiszen mindössze 3,5 hektárt művelünk a Mátra déli lejtőin, a Lefelejáró dűlőben – de 2018-ban úgy döntöttünk, hogy (elődeinkkel ellentétben) borainkkal nyitni szeretnénk a nagyközönség felé. 

A Mátra vulkanikus talajának különleges adottságai és az ültetvény kis mérete lehetővé teszi, hogy nagy odafigyeléssel, alacsony tőketerheléssel, az adott évjárati adottságok mellett a lehető legjobb minőségű, különleges zamatú szőlőt szüretelhessünk. Elsősorban tradicionális, helyi fajtákból (Kékfrankos, Olaszrizling, Irsai Olivér, Chasselas) készítjük borainkat, melyek nem uniformizált, hanem egyedi karakterű, rendkívül gyümölcsös tételek. 

Őseink generációkon átívelő tudását, hagyományait őrizzük és olvasztjuk össze a jelenkor szakértelmével és technológiájával. Célunk olyan minőség elérése, amely hozzásegíti a Mátrai Borvidéket ahhoz, hogy minél előkelőbb helyen szerepelhessen a borvidékek népszerűségi listáján.

A termék bekerült a kosárba.
Elmúltál 18 éves?